Udang Masak Lomak Cili Padi
Assalamualaikum wbt,
Bulan 2 haritu, saya ada pergi rumah keluarga si dia. Kat sana, saya dapat peluang makan masak lomak cili padi khas orang nogori.
Sedap beb. Saya ni jenis orang yang tak suka sangat dengan masakan lemak. Tapi, lepas makan masak lomak cili padi ni, asyik teringat je
So, saya gigih belajar cara nak masak, masak lomak ni.
Nah resepi
Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan
- Udang - 3@4 orang makan
- Kunyit - 1 ketul sebesar ibu jari (kisar)
- Cili padi - 15-20 biji (kisar)
- Daun kunyit - 1 helai (hiris)
- Santan - secukupnya
- Asam keping - 1@2 keping
- Kacang panjang - ikut citarasa
Cara-Cara
1. Kisar halus kunyit dan cili padi.
2. Masak bahan kisar & asam keping sehingga mendidih.
3. Apabila mendidih, masukkan udang, santan, kacang panjang & daun kunyit. Sentiasa kacau supaya santan tak berketul
4. Apabila mendidih, boleh perasakan dengan garam dan perisa.
5. Siap.
Complimentary dish = Ikan goreng, Nasi panas
Nah hadiah
Comments
Post a Comment