Nasi Ayam

Assalamualaikum wbt,

Harini, saya nak kongsi nota resepi nasi ayam yang tak hanyir. Biasanya, kalau kita beli nasi ayam kat kedai mesti akan ada bau hanyir dan akan buatkan tekak rasa loya & kembang lepas makan. Ada je sebenarnya, orang jual nasi ayam tak hanyir tapi susah lah nak jumpa.

So, kalau saya mengidam sangat nak makan nasi ayam. Lagi baik buat sendiri, puas pun puas hati makan dan tak hanyir pastu sedap pulak tu ikut selera kita.

okay, jom gengs



Resepi Nasi Ayam 

Bahan-bahan:

Bahan Sup
- Ayam - 2@3 orang makan
- halia - 3 inci (ketuk kasar)
- lengkuas - 3 inci (ketuk kasar)
-bawang putih - 3 ulas (potong panjang)
-bawang besar - potong panjang
-bawang merah & bawang putih - 3 ulas(untuk tabur)
-daun sup & daun bawang

Bahan Perapan Ayam
- halia - 3 inci (tumbuk lumat)
- bawang putih - 3 ulas (tumbuk lumat)
- sos tiram - 3 sudu besar
- kicap manis - 5 sudu besar
- gula - 3 sudu besar

Bahan Nasi
- halia - 2 inci (potong bulat nipis)
- bawang putih - 3 ulas
- Bunga lawang - 2 biji
- buah pelaga - 2 biji
- Bunga cengkih - 1 biji
- margerin - 2 sudu besar
- daun pandan
- beras untuk 2@3 orang makan.

Bahan Sambal Cili
- Cili merah besar - 2 biji 
- Cili padi - 3@4 biji (jika suka pedas)
- Bawang putih - 3 ulas
- Air limau nipis - 1 biji (boleh ganti cuka 1 sudu)
- garam & gula

Bahan Sambal Kicap
- air perapan ayam
- sup ayam

Bahan sayur
- salad
- timun batang
- tomato


Cara-cara:

Air Rebusan Ayam 
1. Rebus ayam bersama halia dan lengkuas hingga ayam empuk.

2. Setelah mendidih, tumis bawang putih, bawang besar dan sup bunjut sehingga garing.

3. Masukkan sedikit air rebusan ayam tadi kedalam tumisan. Lepastu, masukkan air tumisan itu kedalam periuk sup rebusan ayam.

4. Biarkan mendidih. Jangan masukkan garam dan perisa sebab air ini akan digunakan untuk masak nasi, sambal cili dan sambal kicap.

Ayam Goreng Madu
1. Campur semua bahan perapan di dalam bekas.

2. Ambil ayam yang telah direbus. Gaul ayam dengan perapan. 

3. Perap lebih kurang 30 minit.

4. Goreng ayam sehingga ayam sedikit garing.

5. Siap untuk diangkat.

Nasi 
1. Basuh beras dan toskan air.

2. Tumis halia, bawang putih, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau.

3. Masukkan beras dan gaul sekata. Tutup api.

4. Masukkan beras yang telah ditumis ke dalam periuk. Masukkan air rebusan ayam tadi mengikut sukatan nasi.

5. Masukkan daun pandan, dan tanak nasi sehingga masak.

Sambal Cili
1. Blender halus semua bahan.

2. Perasakan dengan garam dan gula

3. Siap

Sambal kicap
1. Ambil perapan ayam, dan tambahkan sedikit air rebusan ayam.

2. Panaskan sehingga mendidih.

3. Siap

Sup Ayam
1. Panaskan air rebusan ayam tadi

2. Goreng bawang putih dan bawang merah sehingga garing dan berwarna gelap. Dan masukkan ke dalam air rebusan ayam.

3. Perasakan dengan garam.

4. Akhir sekali, masukkan daun bawang dan daun sup.

5. Siap

Sayur
1. Cuci salad sehingga bersih.

2. Potong serong timun batang

3. Potong bulat tomato.

4. Hidangkan.


Memang agak leceh untuk buat nasi ayam ni. Tapi, ianya takde lah serumit seperti yang kita bayangkan. Benda yang paling penting kena buat adalah sup ayam. Lepas sup ayam dah settel, haaa senang je yang lain tu.

Nah hadiah 🤗

Comments

Popular Posts