Kuew Tiaw Kungfu

Assalamualaikum wbt,

Pernah tak malam-malam kita rasa lapar tapi tekak tak nak makan nasi? Mesti pernah kan

Apa lagi, jom lah kita masak Kuewtiaw Kungfu.
Nak masak Kuewtiaw Kungfu ni takde lah susah pun. Simple je sebenarnya.

Kita campak-campak je masuk dalam kuali. Dah siap.

Jom

Resepi Kuewtiaw Kungfu

Bahan-bahan
- Kuewtiaw - 1 bungkus (dicuci terlebih dahulu)
- Telur - 2@3 biji 
- Isi ayam, seafood (secukupnya)
- Bawang putih - 2 ulas (tumbuk/cincang)
- Bawang merah - 1 biji (tumbuk/cincang)
- Bawang besar - 1/2 biji (potong panjang)
- Lada hitam - 1 sudu besar (tumbuk halus)
- Sos tiram - 2 sudu besar
- Tepung jagung - 2@3 sudu besar (dibancuh)
- Kubis bunga (optional)- (secukupnya)
- Jagung muda (optional) (secukupnya)
- Karot (optional)- (secukupnya)
- Tomato (optional) 1@2 biji (potong 4)
- Daun sup/saderi - secukupnya.

Cara-cara

Kuah

1. Tumis bawang putih & bawang merah hingga naik bau.

2. Masukkan isi ayam, goreng sehingga masak.

3. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.

4. Masukkan sos tiram, garam, sedikit lada hitam & bawang besar. Seimbangkan rasa.

5. Masukkan seafood & sayur. Dan biarkan sehingga mendidih.

6. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan seimbangkan rasa.

7. Siap untuk digunakan.

Kuewtiaw Goreng

1. Pukul sebiji telur bersama sedikit garam.

2. Masukkan segenggam kuetiaw kedalam bancuhan telur. Gaul rata.

3. Goreng sehingga sedikit garing atau bergantung pada citarasa masing-masing.

4. Siap untuk dimakan.


P/s: Kalau suka kuah yang pekat, tambah lebih air bancuhan tepung jagung.

Selamat Mencuba


Nah hadiah,

Comments

Popular Posts