Seafood Masak Merah

Assalamualaikum wbt,

Harini saya nak share nota resepi, seafood masak merah. Biasanya, masak merah ni jarang-jarang je kita akan makan. Maybe sebab, entahlah. Mungkin kena tunggu ada mengidam dulu kot.

Apa tunggu lagi, jom.

Resepi Seafood Masak Merah

Bahan-bahan
- Udang - 5@6 ekor
- Sotong - 3@4 ekor
- Lada Kering - 4@5 biji (kisar halus)
- Cili padi - 5 biji (kisar halus)
- Bawang Putih - 3 ulas (kisar halus)
- Bawang merah - 2 ulas (kisar halus)
- Bawang besar - 1 biji (1/2 kisar halus, 1/2 potong bulat)
- Air asam jawa - 1/2 sudu besar asam jawa
- Tomato - 1 biji (potong panjang)
- Serai - 1 batang (dititik)
- gula melaka (sikit sahaja untuk ambik rasa)
- garam secukup rasa.

Cara-Cara

1. Kisar halus bersama semua bahan yang perlu.

2. Tumis bahan yang dikisar halus hingga pecah minyak.

3. Masukkan air asam jawa, serai dan kacau seketika.

4. Rasakan dengan garam, gula melaka(sikit je). Biarkan sedikit kering.

5. Masukkan tomato, 1/2 bawang besar yang di potong bulat, sotong dan udang. Kacau sebati.

6.  Biarkan mendidih seketika dan apabila seafood telah masak, boleh diangkat untuk dihidang.
 
Complemantary dish : Sedap dimakan bersama telur dadar, ikan goreng dan nasi panas.
 
 Itu sahaja.

Nah, hadiah =)


Comments

Popular Posts