Rendang Tok Perak

Assalamualaikum wbt,

Musim-musim raya ni antara benda yang kebiasaannya dihidangkan adalah rendang.

Haritu masa duduk dekat kolej, kawan saya Alya ada bagi saya rendang tok khas dari opah dia. Sangatlah sedap.

Sejak haritu, saya mengidam sangat-sangat nak masak rendang tok ni sendiri.

So, haritu masa raya puasa saya gigih masak rendang tok ni. Dekat 4 jam baru siap.

nah resepi yang diambil dari fb.

Resepi Rendang Tok Perak

Bahan Perapan
- Daging - 1 kg (ketuk kasar & potong 3x3 inci)
- Cili kering - 15-20 biji (kisar)
- Bawang besar - 3@4 biji (kisar)
- Bawang putih - 6 ulat (kisar)
- Lengkuas - 4 inci (kisar)
- Halia - 4 inci (kisar)
- Kunyit - 1 ketul ibu jari (kisar)
- Serai - 4@5 batang (kisar)
- Jintan manis - 2 sb (sangai & kisar kering)
- Jintan putih - 2 sb (sangai & kisar kering)
- Ketumbar - 2 sb (sangai & kisar kering)
- Lada hitam - 2 sb (sangai & kisar kering)
- Buah keras - 5 biji (sangai & kisar kering)

Bahan Rencah
- Santan - 1/2 kg @ 500 ml
- Kerisik - 6@7 sudu besar
- Air asam jawa - 2 sudu besar
- Gula melaka - 3@4 keping (secukup rasa)
- Garam secukup rasa

Bahan Tumis
- Kayu manis - 2 biji
- Bunga lawang - 4 biji
- Bunga cengkih - 8 biji
- Daun pandan - 2@3 helai (potong pendek)
- Minyak masak - secukupnya


Cara Perapan
1. Kisar halus semua bahan perapan yang perlu dikisar.

2. Rempah ratus di sangai sekejap dengan api perlahan. Kemudian kisar kering sehingga halus.

3. Perap daging dengan semua bahan dikisar. Perap semalaman dalam peti.


Cara Masak
1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan daging yang diperap semalaman. Kaup balikkan seketika. Masak dengan api yang sederhana

3. Masukkan santan, kerisik dan air asam jawa. Gaulkan sehingga semuanya sebati. 

4. Apabila mendidih, masukkan gula melaka & garam sedikit demi sedikit sehingga rasa manis dan masin seimbang.

5. Masak dengan api sederhana hingga daging empuk, rendang kering & warna bertukar menjadi sedikit gelap.

6. Sentiasa gaul, kaup dan balikkan daging supaya bahagian bawah tidak hangit.

7. Apabila rendang sudah kering (bahan kisar & rencah seolah jadi serbuk), boleh tutup api dan dihidangkan.


Tips : Rendang yang kering mampu bertahan lama dan tak mudah basi.

Daging diketuk secara kasar dahulu untuk lembutkan daging tu sebelum diperap.


Nah hadiah

Comments

Popular Posts