Masak Lemak Putih Bayam Hijau

Assalamualaikum wbt

So harini saya nak kongsi resepi masak lemak putih. 

Sejujurnya, sebelum ni saya ni bukan lah seorang yang minat makan masakan berkuah santan ni. Tapi, sejak bernikah dengan orang berdarah nogori 9 ni, tekak ni boleh terima dengan jayanya masakan berkuah santan.

Sape tak sayang suami gaissss.

Nah resepi 

Resepi Masak Lemak Putih Bayam Hijau

Bahan-bahan
- Bayam
- Bawang merah - 2 ulas (tumbuk)
- Bawang putih - 3 ulas (tumbuk)
- Lada hitam - 1 sudu kecil (tumbuk)
- Cili padi - 3@4 biji (tumbuk)
- Ikan bilis - Sejemput (tumbuk)
- Santan - Secukupnya
- Air - Secukupnya
- Garam, gula & perasa

Cara-cara
1. Tumbuk semua bahan sehingga lumat.

2. Masukkan 1 cawan air, bahan yang ditumbuk & santan ke dalam periuk.

3. Kacau sentiasa supaya santan tak berketul, kacau sehingga mendidih.

4. Apabila mendidih, masukkan sayur bayam dan kacau sebati.

5. Perasakan bersama dengan garam, gula & perasa.

Siap untuk dihidang.

Optional : Saya masukkan cili padi sebab suami suka makan pedas. Dan, untuk naikkan sikit rasa sayur lemak ni bagi saya sedap ada rasa pedas sikit. Tapi terpulanglah pada awak, nak masukkan cili ke, tak ke. It is okay.

Citarasa kita, resepi kita. Kan? 

Complimentary dish : Best untuk dimakan bersama ikan goreng, atau ayam goreng. Pastu, nasi panas. Confirm terangkat gais.

Nah hadiah.


Comments

Popular Posts