Kuih Butir Nangka (Campak Stail)

Assalamualaikum w.b.t, 

Harini saya nak kongsi resepi kuih negeri kelantan yang biasanya akan jumpa kat negeri kelantan je.

Kuih ni rasa lemak-lemak manis santan. Dan, kebiasaannya akan dimakan semasa bulan ramadhan. 

Jom.


Kuih Butir Nangka

Bahan kuih
- Tepung pulut - 2 cawan
- Tepung beras - 1/2 cawan
- Perwarna hijau
- Air pandan @ air biasa secukupnya
- Secubit garam

Bahan kuah
- Halba - 1 sudu teh
- Santan- secukupnya
- Garam secukupnya
- Gula secukupnya
- Daun pandan

Cara-cara kuih
1. Satukan tepung pulut, tepung beras, garam, perwarna hijau.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli doh. Uli sehingga doh tak melekat di tangan

3. Bentukkan doh menjadi bentuk bujur. Jangan terlalu besar sebab nanti doh akan kembang bila kita masak dalam air panas. (Cukup sebesar jari kelingking je)

4. Sambil membentuk doh, kita boleh panaskan air untuk rebus doh tu.

5. Apabila air mendidih, masukkan doh bujur tadi. Tunggu hingga ianya terapung. (Doh terapung maksudnya doh tu dah masak)

6. Kaut doh yang terapung dan rendamkan dalam air biasa.


Cara-cara Kuah
1. Masukkan daun pandan, santan, halba & sedikit air ke dalam periuk. kacau sentiasa.

2. Masukkan garam & gula sehingga dapat rasa lemak santan & ngam manis dengan kuah. Kacau sentiasa.

3. Apabila rasa dah nice, ambik doh yang kita rendam dalam air sejuk tadi (doh sahaja). Kemudian masukkan ke dalam kuah tadi.

4. Kacau hingga mendidih, dah siap.

Nah hadiah




Comments

Popular Posts