Bendi Goreng Belacan
Assalamualaikum wbt,
So gengs, harini saya nak kongsi nota resepi bendi which is Bendi Goreng Belacan. Resepi dia easyyy je gais. Simple je.
Let's go, gengs.
Resepi Bendi Goreng Belacan
Bahan-Bahan
- Bendi - 2@3 orang makan (potong serong)
- Cili padi - 7-8 biji (kisar) ikut kepedasan masing-masing
- Cili merah besar - 1 biji (kisar) optional
- Bawang merah - 3 biji (kisar)
- Bawang putih - 3 biji (kisar)
- Bawang besar - 1 biji (kisar)
- Belacan - 1 1/2 inci (kisar)
- Garam, gula & perisa secukupnya
- Sedikit air
Cara-cara
1. Tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.
2. Setelah itu, masukkan lah bendi ke dalam kuali, gaulkan hingga sebati.
3. Masukkan sedikit air, garam, gula & perisa secukupnya. Masak dengan api perlahan.
4. Kacau sehingga kuah sedikit kering.
5. Apabila bendi dah masak, boleh lah tutup api.
6. Siappppp!!!
Tips : Bendi biasanya memang akan berlendir, jangan risau ya. Masak je macam biasa, sebab lendir tu akan kering sekali dengan air. Kalau minat sambal yang kering, masak je sampai lendir tu kurang. Kalau nak ada kuah sikit, masak lah cukup takat kuah yang kita nak.
Complimenatary dish : Ikan goreng, ayam goreng, telur dadar + nasi panas.
Nah hadiah 🤗
Comments
Post a Comment