Tom Kha Gai
Assalamualaikum wbt,
So gengs, harini saya nak kongsi satu lagi hidangan dari negara gajah putih, which is Tom Kha Gai.
Tom Kha Gai ni, bermaksud Thai Galangal Chicken Soup atau dalam bahasa melayu nya adalah Sup Ayam Bersantan Thai.
Rasa dia interesting dan cara nak masak Tom Kha Gai ni pun, lebih kurang je macam masak tomyam. Simple and easy peasy je.
Okay jom gengs,
Resepi Tom Kha Gai
Bahan-Bahan
- Karot - (potong panjang) optional
- Tomato - 1@2 biji (belah 4) optional
2. Masukkan ayam, serai, akar ketumbar dan lengkuas. Masak dengan api kecil sehingga ayam empuk. Kacau sentiasa dengan api perlahan.
3. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, bawang besar, cili padi dan daun ketumbar. Kacau sebati dan biarkan seketika.
4. Masukkan cendawan, karot & bunga kubis. Masukkan sos ikan, air limau nipis dan gula kabung secukupnya.
Kalau guna seafood, masukkan pada waktu ni.
Pada waktu ni, seimbangkan juga rasa kuah supaya rasa masam, manis, masin dan pedas tu menyerlah.
Masukkan sedikit demi sedikit, supaya dapat adjust rasa kuah seperti yang kita nak.
5. Setelah rasa seimbang, masukkan tomato. Dan, boleh tutup api.
6. Siapppp.
Tips: Masak santan dengan api perlahan, jangan bagi kuah santan tu menggelegak kuat . Sentiasa kacau kuah secara perlahan dan kacau dalam 1 arah sahaja. Ini untuk pastikan texture & rasa santan tu nice je. Saya dapat tips ni dari website resepi orang thailand.
Complimentary dish : Telur dadar + Nasi + Kailan ikan masin = Boekkk ah!!!
Nah hadiah 🤗
Comments
Post a Comment