Ayam Percik
Assalamualaikum wbt,
Harini saya nak kongsi resepi ayam percik, resepi ni lain sikit daripada resepi yang saya kongsi dulu. Sebabnya, saya ada tambah beberapa bahan lain.
Jom geng's
Resepi Ayam Percik
Bahan-bahan
- Ayam 2@3 orang makan (diperap bersama garam dan kunyit)
- Santan kotak - 1 kotak
- Asam keping - 1@2 keping (bergantung pada saiz)
- Serai - 2 batang (ketuk kasar)
- Halia - 1 inci (kisar halus)
- Bawang putih - 4 ulas (kisar halus)
- Bawang merah - 5 biji (kisar halus)
- Cili kering - 10 biji (kisar halus)
- Garam, gula, perisa secukupnya.
Cara-cara
1. Tumis bahan bertanda dengan sedikit minyak sehingga mendidih, kemudian masukkan santan dan sedikit air. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan serai, asam keping dan kacau perlahan sehingga mendidih.
3. Apabila mendidih, masukkan garam, gula dan perasa. Seimbangkan rasa masin dan manis.
4. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan pastikan rasa kuah tak terlalu masin atau manis.
5. Ketika masukkan garam dan gula, masukkan secara sedikit demi sedikit. Supaya bila kuah dah pekat, rasa masin dan manis tu ngam je, tak terlalu over. Done
Cara-cara bakar ayam
1. Bakar ayam sehingga masak, kemudian salutkan ayam dengan kuah percik dan bakar lagi.
2. Ulang langkah ini beberapa kali, supaya rasa kuah percik meresap ke dalam ayam dengan sebati.
3. Langkah ini kena pantas sebabnya, kita tak nak ayam tu jadi hangit. So, kena jaga api dan pastikan salut ayam dengan kuah percik dengan pantas.
4. Siappp
Nah hadiah.
Comments
Post a Comment