Daging Goreng Kunyit Kelate
Assalamualaikum wbt,
Harini saya nak kongsi nota resepi daging goreng kunyit kelantan. Resepi ni easy peasy dan sangat-sangat lah sonang.
Daging goreng kunyit ni, biasanya orang akan masak masa hari raya korban. Dan, ia merupakan salah satu makanan kegemaran saya.
Jom Geng's
Resepi Daging Goreng Kunyit
Bahan-bahan
Bahan perap daging
- Daging - 300 gm (2@3 orang makan) - hiris nipis
- Kunyit hidup - 3 inci (kisar halus)
- Halia - 1 inci (kisar halus)
- Lengkuas - 1 inci (kisar halus)
- Bawang merah - 2 biji (kisar halus)
- Bawang putih - 2 biji (kisar halus)
- Garam - secukupnya.
Bahan daging goreng
- Bawang besar - 1/2 biji (potong mayang)
- Cili padi - 5@6 biji (potong serong)
- Kacang panjang - potong 2 inci *optional
- Kicap manis - 1 sudu besar
- Garam, gula & perisa secukupnya
- Minyak secukupnya
- Sedikit air.
Cara-cara
1. Kisar semua bahan perapan daging sehingga lumat, kemudian perapkan bersama dengan daging paling kurang 30 minit. Lagi lama lagi umphh.
2. Panaskan minyak, masukkan daging dan masak dengan api perlahan sehingga daging empuk. Jika air kering, tambah sedikit air sehingga daging empuk.
Tutup kuali dengan penutup, untuk percepatkan daging empuk.
3. Apabila air mulai kering, masukkan sedikit minyak.
4. Masukkan bawang besar, cili padi & kacau sehingga sebati.
5. Masukkan kicap manis, seimbangkan rasa dengan perasa, gula dan garam. Kacau sebati.
6. Apabila bawang telah layu, boleh tutup api.
7. Siap
Complimentary dish = Nasi panas + ulam + budu @ Nasi panas + kicap = The Best
Nah hadiah =)
Comments
Post a Comment