Nasi Air Kelantan

Assalamualaikum semua,

Harini saya nak kongsi lagi satu resepi nasi air. Resepi yang ni, bagi saya lagi sedap daripada resepi yang saya share mula-mula dulu.

Jom Geng's


Resepi Nasi Air Kelantan Easy

Bahan-bahan

Bahan Sup
- Daging @ ayam - 1 buku daging & 2 keping dada ayam
- Daun & akar ketumbar - secukupnya
- Bawang putih - 5 ulas (tumbuk)
- Halia - 1 inci (tumbuk)
- Lengkuas - 1 inci (tumbuk)
- Sup bunjut adabi (sup Tulang)
- Sos Tiram - 2@3 sudu besar
- Kicap manis - secukupnya
- Kicap masin - secukupnya
- Sos ikan - secukupnya
- Garam, gula dan perasa
- Air secukupnya

Cara-cara
1. Tumbuk halia, lengkuas dan bawang putih sehingga sedikit lumat.

2. Kemudian, rebus bahan ditumbuk, sup bunjut, akar ketumbar bersama daging & dada ayam sehingga empuk.

3. Setelah empuk, masukkan sos tiram, kicap manis, kicap masin, sos ikan dan serasikan rasa bersama sedikit garam, gula dan perasa. Siap untuk digunakan.

4. Keluarkan daging & ayam, potong kecil-kecil dan carik-carikkan isi ayam untuk dihias nanti.


Bahan Nasi Air
- Beras 2@3 orang makan
- Air secukupnya

Cara-cara
1. Tanak beras dengan menggunakan air yang banyak.

2. Sekali-sekala kacau beras supaya beras tak melekat dan hangit di dasar periuk.

3. Apabila beras dah mulai pecah, dan menjadi bubur. Kacau sehingga air kering sedikit dan bolehlah tutupkan api.


Bahan Topping
- Ikan bilis goreng
- Kacang tanah goreng yang ditumbuk
- Sayur kangkung yang dicelur
- bawang putih goreng
- bawang goreng
- isi ayam
- potongan daging yang direbus tadi
- hirisan limau nipis pada yang sukakan pedas
- Chili flake thailand bagi yang sukakan pedas.

Cara Hidangan
1. Masukkan bubur nasi ke dalam mangkuk, susun bahan-bahan topping dan akhir sekali masukkan kuah sup dengan perlahan-lahan.

2. Siap untuk dihidang.

Nah Hadiah =)

Comments

Popular Posts